Akü Şarj Odalarında Hidrojen Gaz Dedektörü Uygulamaları

Akü şarj odası hidrojen gaz dedektörü ve havalandırma sistemi uygulaması
Endüstriyel akü şarj odaları ve forklift şarj istasyonlarında kurşun-asit akülerin şarj edilmesi sırasında hidrojen gazı açığa çıkabilir. Hidrojen gaz dedektörleri, ortamda biriken gazın önceden belirlenmiş alarm seviyelerine ulaşmasını algılayarak havalandırma, sesli-ışıklı uyarı, telefonla ihbar veya bina otomasyon sistemlerinin otomatik olarak çalıştırılmasını sağlayabilir.

Akü şarj odalarında yalnızca doğal veya sürekli havalandırmaya güvenilmesi, fan arızası, hava kanallarındaki tıkanıklık, yetersiz hava değişimi veya yanlış tasarlanmış hava akışı gibi durumlarda yeterli olmayabilir. Hidrojen gaz algılama sistemi, ortam gaz yoğunluğunu izleyerek havalandırma sisteminin ihtiyaca göre devreye alınmasına ve tehlikeli birikimin erken aşamada fark edilmesine yardımcı olur.

Gaz dedektörünün röle çıkışları; aspiratör, egzoz fanı, sesli-ışıklı siren, GSM arama modülü, yangın alarm paneli, hırsız alarm paneli veya bina otomasyon sistemi gibi farklı cihaz ve sistemlerin kontrolünde kullanılabilir.

Hidrojen Gazının Özellikleri ve Oluşturduğu Riskler

Hidrojen gazının yanıcı ve patlayıcı gaz riski

Hidrojen, renksiz ve kokusuz bir gazdır. İnsanların koku veya görme duyusuyla fark edememesi, gazın elektronik bir algılama sistemiyle sürekli izlenmesini önemli hâle getirir.

Hidrojen havadan hafiftir. Bu nedenle kapalı bir alana salındığında yukarı doğru hareket ederek tavan altında, kirişlerde, asma tavan boşluklarında veya havalandırmanın yetersiz olduğu yüksek noktalarda birikebilir.

Hidrojenin temel riski yanıcı ve patlayıcı özellik göstermesidir. Kapalı ortamda gaz yoğunluğu arttığında, elektrik anahtarları, röleler, statik elektrik, kıvılcım, sıcak yüzey veya başka bir ateşleme kaynağı tehlikeli bir olaya neden olabilir.

Önemli: Hidrojen gazı ortam havasındaki oksijenin yerini alarak oksijen yetersizliği riskine de katkıda bulunabilir. Akü şarj alanlarında gaz algılama sistemi, uygun havalandırma, elektriksel güvenlik önlemleri ve iş güvenliği prosedürleri birlikte değerlendirilmelidir.

Akü Şarj Odalarında Hidrojen Gazı Neden Oluşur?

Akü şarj odasında hidrojen gaz yoğunluğu ve dedektör yerleşimi

Kurşun-asit aküler şarj edilirken elektrokimyasal süreç sonucunda hidrojen gazı açığa çıkabilir. Eski sayfadaki uygulama açıklamasına göre gaz çıkışı, akünün yaklaşık %80 şarj seviyesine ulaşmasından sonra belirginleşmektedir.

Şarj işlemi devam ettikçe ve özellikle şarjın son aşamalarında gaz çıkışı artabileceğinden, akü şarj odalarının uygun miktarda taze hava ile sürekli veya kontrollü biçimde havalandırılması gerekir.

Eski uygulama metninde hidrojenin havadaki patlayıcı yoğunluk aralığı yaklaşık %4,1 ile %72 olarak verilmiştir. Buna göre erken alarm ve havalandırma kontrolü, gazın alt patlama sınırına yaklaşmadan önce ortamdan uzaklaştırılması amacıyla kullanılır.

Tasarım yaklaşımı: Eski uygulama metninde patlama riskini azaltmak amacıyla ortamdaki hidrojen oranının %1 seviyesinin altında tutulmasının hedeflenmesi gerektiği belirtilmektedir. Gerçek alarm seviyeleri, yürürlükteki mevzuat, risk değerlendirmesi, dedektör üreticisinin talimatları ve proje koşullarına göre belirlenmelidir.

Hidrojen Gaz Dedektörü Nereye Monte Edilmelidir?

Hidrojen havadan hafif olduğu için dedektörün gazın birikmesi beklenen yüksek noktalara yerleştirilmesi gerekir. Bununla birlikte dedektörün yalnızca tavana yakın monte edilmesi yeterli değildir. Odanın geometrisi, tavan yüksekliği, kirişler, hava kanalları, aspiratör konumu, kapılar ve hava akış yönleri birlikte değerlendirilmelidir.

Akü Şarj Odası Hidrojen Gaz Algılama Sisteminin Temel Yapısı

Hidrojen Gaz Dedektörü

Ortam havasındaki hidrojen yoğunluğunu sürekli izler ve ayarlanan alarm seviyelerinde röle, analog veya haberleşme çıkışı üretir.

Havalandırma Sistemi

Dedektörün ilk alarm seviyesinde devreye girerek biriken hidrojen gazının ortamdan uzaklaştırılmasına yardımcı olur.

Sesli ve Işıklı Uyarı

Gaz seviyesi yükselmeye devam ettiğinde çalışanları ve acil durum görevlilerini uyarmak için kullanılır.

Uzaktan İhbar ve Entegrasyon

GSM modülü, yangın alarm paneli, hırsız alarm paneli veya otomasyon sistemi üzerinden alarm bilgisinin uzaktaki kişilere veya merkezi sisteme iletilmesini sağlar.

Uygulama 1: Hidrojen Gaz Dedektörü ve Havalandırma Sistemi

Hidrojen gaz dedektörü ve havalandırma sistemi prensip şeması

En temel uygulamada hidrojen gaz dedektörünün röle çıkışı, aspiratör veya mekanik havalandırma sistemiyle ilişkilendirilir. Ortamdaki hidrojen yoğunluğu önceden ayarlanan ilk alarm seviyesine ulaştığında röle çıkışı aktif olur ve fan çalıştırılır.

  1. Dedektör akü şarj odasındaki hidrojen yoğunluğunu sürekli izler.
  2. Gaz seviyesi ilk alarm eşiğine ulaştığında dedektörün rölesi aktif olur.
  3. Röle çıkışı aspiratör veya havalandırma sistemini çalıştırır.
  4. Havalandırma, ortam havasını yenileyerek hidrojen yoğunluğunun düşürülmesine yardımcı olur.
  5. Gaz seviyesi güvenli aralığa döndüğünde sistem, proje senaryosuna bağlı olarak otomatik veya kontrollü biçimde normal duruma geçer.
Bu senaryonun temel amacı, hidrojen seviyesi tehlikeli değerlere ulaşmadan önce havalandırmayı devreye alarak ortamda gaz birikmesini sınırlamaktır.

Uygulama 2: Havalandırma ile Sesli ve Işıklı Alarm

Hidrojen gaz dedektörü, havalandırma ve sesli ışıklı alarm uygulaması

İki röle çıkışına sahip hidrojen gaz dedektörleri, farklı gaz seviyelerinde iki ayrı kontrol senaryosu oluşturmak için kullanılabilir.

Bu uygulamada ilk röle, hidrojen seviyesini erken aşamada düşürmek için havalandırmayı kontrol eder. Havalandırmanın yetersiz kalması, fanın arızalanması veya gaz çıkışının artması nedeniyle ikinci alarm seviyesine ulaşılması hâlinde ikinci röle sesli-ışıklı uyarı cihazlarını çalıştırır.

Siren ve flaşörler, akü odasındaki veya yakın çevredeki çalışanların tehlikeden haberdar edilmesine yardımcı olur. Uyarı cihazlarının ses seviyesi, ışık görünürlüğü ve montaj noktaları ortam koşullarına göre belirlenmelidir.

Uygulama 3: Telefonla veya GSM Üzerinden Uzaktan İhbar

Hidrojen gaz dedektörü, havalandırma, alarm ve telefonla ihbar uygulaması

Akü şarj odasının sürekli personel bulunan bir alanda olmaması veya görevlilerin sesli alarmı duyamayacağı durumlarda uzaktan ihbar fonksiyonu kullanılabilir.

Üç röle çıkışına sahip bir gaz dedektöründe ilk röle havalandırmayı, ikinci röle sesli-ışıklı alarmı, üçüncü röle ise telefon arama veya GSM haberleşme modülünü kontrol edebilir.

  1. İlk alarm seviyesinde havalandırma çalıştırılır.
  2. İkinci alarm seviyesinde sesli ve ışıklı uyarı cihazları devreye alınır.
  3. İlave röle çıkışı sabit telefon veya GSM arama modülüne alarm bilgisi gönderir.
  4. Arama modülü önceden tanımlanmış kişileri arayabilir veya desteklenen modele göre mesaj gönderebilir.

Uzaktan ihbar sistemi sayesinde teknik personel, güvenlik görevlisi veya işletme sorumlusu gaz alarmından haberdar olabilir. Ancak telefonla ihbar, yerel sesli-ışıklı uyarının ve acil durum prosedürlerinin yerine geçmemelidir.

Uygulama 4: Yangın Alarm Sistemi ve Otomasyon Entegrasyonu

Röle çıkışlı hidrojen gaz dedektörünün yangın alarm sistemine entegrasyonu

NO ve NC kuru kontak çıkışına sahip hidrojen gaz dedektörleri, uygun bağlantı yöntemi kullanılarak yangın alarm paneli, hırsız alarm paneli, bina otomasyon sistemi veya uzaktan izleme sistemine bağlanabilir.

Yangın alarm sistemi entegrasyonunda gaz dedektörünün röle çıkışı, konvansiyonel bir zon girişine veya adresli sistemde uygun bir kontak izleme modülüne bağlanabilir. Böylece gaz alarmı merkezi panelde ayrı bir teknik alarm veya gaz alarmı olarak izlenebilir.

Otomasyon sistemi entegrasyonu sayesinde fanların çalıştırılması, şarj cihazlarının durdurulması, kapıların kontrol edilmesi, uzaktan bildirim gönderilmesi veya olay kaydı oluşturulması gibi ek senaryolar uygulanabilir.

Entegrasyon notu: Gaz dedektörünün röle çıkışı doğrudan yüksek güçlü fan motorunu beslemek için kullanılmamalıdır. Fan veya benzeri yükler uygun kontaktör, röle modülü veya otomasyon kontrol ekipmanı üzerinden kumanda edilmelidir.

Çok Seviyeli Alarm Senaryosu Örneği

Alarm Seviyesi Dedektör Tepkisi Kontrol Edilen Sistem Amaç
Normal Durum Gaz seviyesi alarm eşiklerinin altında Normal havalandırma veya bekleme durumu Ortamın sürekli izlenmesi
1. Alarm Seviyesi Birinci röle çıkışı aktif Aspiratör veya mekanik havalandırma Hidrojen yoğunluğunu düşürmek
2. Alarm Seviyesi İkinci röle çıkışı aktif Sesli ve ışıklı uyarı cihazları Çalışanları ve görevlileri uyarmak
3. Alarm / Uzaktan İhbar Üçüncü röle veya haberleşme çıkışı aktif GSM modülü, yangın paneli veya otomasyon Alarmı uzaktaki kişilere ve merkezi sisteme iletmek

Hidrojen Gaz Algılama Sistemi Tasarlanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Havalandırma Sisteminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hidrojen gaz algılama sistemi, yetersiz tasarlanmış bir havalandırma sisteminin yerine geçmez. Gaz algılama ve havalandırma birbirini tamamlayan iki güvenlik katmanı olarak değerlendirilmelidir.

Test, Bakım ve Kalibrasyon

Hidrojen gaz dedektörünün doğru çalışmaya devam etmesi için yalnızca ilk devreye alma testi yeterli değildir. Sensörün tepki süresi, alarm seviyeleri, röle çıkışları ve bağlı cihazların çalışması düzenli aralıklarla kontrol edilmelidir.

Hidrojen Gaz Dedektörlerini İnceleyin

Akü şarj odanızın hacmine, akü kapasitesine, havalandırma yapısına ve entegrasyon ihtiyacına uygun hidrojen gaz algılama sistemi için ürün sorumlularımızla iletişime geçebilirsiniz.

Telefon: 0 212 483 17 83
E-posta: info@furkanmuhendislik.com.tr

Tüm Hidrojen Gaz Dedektörlerini İnceleyin

Sık Sorulan Sorular

Akü şarj odalarında neden hidrojen gazı oluşur?

Kurşun-asit aküler şarj edilirken elektrokimyasal süreç nedeniyle hidrojen gazı açığa çıkabilir. Gaz çıkışı özellikle şarjın ileri aşamalarında belirginleşebilir.

Hidrojen gaz dedektörü neden tavana yakın monte edilir?

Hidrojen havadan hafiftir ve yukarı doğru hareket eder. Bu nedenle gazın birikmesi beklenen yüksek noktalarda algılama yapılır.

Gaz dedektörü havalandırmayı otomatik çalıştırabilir mi?

Evet. Röle çıkışına sahip dedektörler uygun kontaktör veya kontrol ekipmanı üzerinden fan ya da aspiratörü otomatik olarak devreye alabilir.

Tek dedektör bütün akü odası için yeterli midir?

Bu durum odanın büyüklüğüne, tavan yapısına, hava akışına, akülerin yerleşimine ve gaz birikme noktalarına bağlıdır. Büyük veya bölmeli alanlarda birden fazla dedektör gerekebilir.

Hidrojen gaz alarmı yangın alarm panelinde izlenebilir mi?

Evet. NO veya NC kuru kontak çıkışları uygun zon veya kontak izleme modülü üzerinden yangın alarm paneline bağlanabilir.

Hidrojen gaz dedektörleri kalibrasyon gerektirir mi?

Evet. Sensörün doğru ölçüm yapmaya devam etmesi için üretici tarafından belirtilen aralıklarla test ve kalibrasyon yapılmalıdır.

WhatsApp İletişim