English
Türkçe
Furkan Mühendislik 30.Yaşında
 
Hakkımızda | Fiyat Listesi | İş&Kariyer | +90 212 483 17 83 | İletişim  

 
Ana Sayfa > Makaleler > Yangınlara Karşı Nasıl Tedbirler Alınmalı?
 

Yangınlar, önlemi alınmadığında büyük maddi ve manevi tahribatlara neden olan kazaların başında gelmektedir. Yangına karşı veya yangın esnasında bir takım kurallara dikkat edildiğinde, önemli ve istenmeyecek kayıpların önüne geçilebilir. Siz de yangının sebepleri ve alınacak basit önlemlerle ilgili bu yazı ile yangına karşı bilinçlenebilirsiniz:

Evlerde meydana gelen yangınların en önemli sebepleri:

1. Hatalı elektrik kablolaması, elektrik kontağı

2. Isıtıcılar, tost makinesi, çay makinesi gibi küçük ev aletleri

3. Ocak

4. Şömine

5. Söndürülememiş sigara, kibrit, çakmak gibi yanıcı nesneler

6. Ateşle oynayan çocuklar

 

Yangın 5 dakikadan kısa bir sürede evin tamamını kaplayabilir. Evlerdeki eşyalar daha doğal sürede yayılır ve öldürücü zehirli gaz çıkarır. Yangın anında ne yapacağınızı önceden planlamanız gerekmektedir.. Bebeği olanlar için hızlı bir şekilde güvenlik önlemi almak çok daha büyük önem taşımaktadır.

Yangını önlemek için alınacak önlemler

1. Senede birkaç kez aile bireylerinizle beraber yangın çıkışı için prova yapmalıdır. (Yangından kaçarken yere eğilip kapıya veya pencereye diz ve eller üzerinde sürünmeyi öğrenmeniz gerekmektedir.)

2. Çocuklarınıza çıkış biçimini önceden göstermeli, küçük bebek ve çocuğu yangın esnasında nasıl taşıyacağınızı önceden prova etmelisiniz. Yangın anında bebeğin odasında bebeği taşıyabileceğiniz bir taşıyıcı bulundurmanız kolaylık sağlayacaktır.

3. Yangından sonra dışarıda nerede bekleneceği konusunda plan yapılmalıdır. Yangın sonrası aile bireyleriyle ev dışında buluşulabilecek iyi aydınlatılmış, güvenli bir buluşma alanı belirlenmelidir. Sokak lambası önü gibi.

4. Çakmak, kibrit, yanmış sigaraları ve kül tablalarını bebeğinizin ulaşamayacağı şekilde kaldırılmalıdır. Yatak odalarında sigara içilmediğinden emin olun.

5. Yangınlarda sıkça yaşanabilen elektrik kesilmesine karşı mum yerine fener veya ışıldak bulundurulmalıdır.

6. Eskimiş, yıpranmış ve soyulmuş kabloları vakit kaybetmeden yenileriyle değiştirmelisiniz.

7. Evde şömineniz varsa, düzenli olarak bakımını ve temizliğini yaptırmalı, alevin dışarı çıkmasını engellemek için koruyucu panel kullanılmalısınız

8. Eskiyen, kırılan elektrik prizleri kesinlikle değiştirilmeli, prizler ve uzatma kablolarında kaldırabileceğinden fazla voltaj kullanılmamalıdır.

9. Benzin, gaz yağı gibi yanıcı sıvıları evde bulundurmaktan mümkün olduğunca kaçının. Bulundurmak durumunda kalmışsanız, kilitli ve sıkıca kapatılımış kapaklı şişelerde saklayıp, üzerine 'yanıcı' diye uyarı yazısı yazmalı ve ısıtıcı nesnelerden uzak bir bölgede muhafaza etmelisiniz.

10. Duman alarmlarını - dedektörlerini evinizde uygun alanlara yerleştirin. (Tavsiye edilen yerler girişteki tavan, yatak odasının dışındaki koridora, her katın tavanına, tavan arasına ve bodrum katına yerleştirebilirsiniz. Eğer yatak odalarının kapısını kapatıyorsanız her yatak odasının içine bir adet alarm koyun. Alarmların çalıştığını düzenli aralıklarla test etmeyi, pilleri yılda bir kez değiştirmeyi ve uzun ömürlü lityum pil kullanmayı unutmayın.

11. Yangında gaz algılaması için karbonmonoksit alarmı - dedektörü alın. Karbonmonoksit (CO), renksiz ve kokusuz bir gaz olduğu için özellikle şofben, ocak, gazlı fırın veya ocaktan çıkan gazın alt seviyesi bile çocuklar için öldürücüdür. Karbonmonoksit alarmı gaz tehlikeli seviyeye geldiğinde uyarır. Gazlı ocak, fırın, gaz kaynağının bulunduğu tüm alanlara da birer adet dedektör yerleştirin. Duman dedektöründe olduğu gibi karbonmonoksit dedektörünün de düzenli aralıklarla çalışıp çalışmadığının kontrol edilmesi, pillerinin uzun ömürlü olanının tercih edilmesi gerekmektedir.

12. Karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtileri arasında olan nefes almakta güçlük, zihin karışıklığı, baş dönmesi, halsizlik ve mide bulantısı gibi durumlar söz konusu olduğunda vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekir.

13. Eğer karbonmonoksit dedektörünüz alarm durumuna geçerse durdurma düğmesine basın, patlama riski oluşturabileceğinden dolayı elektrik düğmelerini kullanmayın, tüm pencereleri açıp bulunduğunuz ortamı havalandırın.

14. Karbonmonoksit, doğalgaz ve duman dedektörlerinin nasıl test edileceği, ne şekilde alarm vereceği ve nasıl kullanılacağı evdeki tüm bireylere öğretilmelidir.

15. Yangın dedektörleri; havalandırma, ısıtma, soğutma elemanlarının yakınında olmayan tavana monte edilmelidir.

16. Yangın söndürücüleri A-B-C tipi –evlerdeki bir çok yangın tipini söndürecek şekilde(ahşap, kağıt, plastik, gaz, benzin vb. yanıcı sıvılar ile elektrik kaynaklı yangınlara karşı) olanlardan seçilmeli, her katta bir adet olacak şekilde ayrıca mutfak, garaj ve ısıtıcıların olduğu mekanlarda da olacak şekilde bulundurulmalıdır.

17. Küçük yangınlar için evde yangın battaniyesi bulundurmanız önemlidir.

18. Bebeğinizin giysilerinin kolay alev almayan cinsten olanları tercih etmelisiniz.

19. Portatif ısıtıcıların yerlerinin güvenli olduğundan emin olun. Isıtıcılar perde, mobilya ve tutuşabilecek her türlü eşyadan en az 100 cm. uzakta olmalı, çalışır halde gözetimsiz bırakılmamalıdır. Isıtıcıların özellikle devrilip düştüğünde otomatik olarak kapanan modellerini tercih etmelisiniz.

20. Şalterin yerini ve sigortanın nasıl kapatılması gerektiğini evdeki herkesin bildiğinden emin olun.

21. Perde, mobilya, halı gibi eşyaları; çabuk tutuşan malzemelerden seçmemeye özen gösterin.

22. Yemek pişirilirken, çocuğunuzun ocağın çevresinde- yakınında olmadığından emin olun. Pişen yemek varsa mutfak kapısını kapalı tutun ve ocağa ulaşmasını engellemek için ocak bariyeri kullanın.

23. Ocağın yakınında havlu, mutfak eldiveni, mutfak bezi, perde gibi tutuşabilecek eşyaların olmadığından emin olun.

24. Çocuğunuzla birlikte itfaiyeyi ziyaret edin ve nasıl çalıştığını öğretin.

25. Çocuğunuza temel ilkyardım bilgisini öğretin.

26. Evden en kısa zamanda dışarı çıkılmalı eğer çıkılamıyorsa, itfaiye gelene kadar penceresi olan bir odada kapısı kapatılıp, altındaki açıklıkta ıslak bez, battaniye vb. ile kapatılıp beklenmelidir. Kapı asla kilitlenmemelidir. Pencere ancak havasız kalındığında açılıp, hemen kapatılmalıdır. Havalandırmak odayı daha dumanlı hale getirebilir.

27. Yangın sonrasında asansör yerine merdivenleri kullanın. Asansör yangın katında durabilir veya katlar arasında kalabilir.

 

Yangın esnasında yapılacaklar:

1. 110 numaralı yangın ihbar hattı aranmalıdır.

2. Kesinlikle yanan eve geri dönülmemelidir.

3. Yangın tüpü, en fazla bir çöp kovası büyüklüğünde olduğunda kullanılmalı ve tüp kullanılmadan önce evdeki herkesin dışarı çıktığından emin olunmalıdır.

4. Yangın söndürücü tüpün nasıl kullanılacağını öğrenin. Tüpü sırtınızı çıkışa doğru verecek şekilde gerektiğinde kaçabilecek şekilde tutun. Tüpün pimini çekin alev kaynağına 150 cm uzaktan ve yangının çıkış kaynağına doğru tutup soldan sağa doğru püskürtün.

5. Elektrik kaynaklı yangınları kesinlikle su ile söndürmeye çalışmayın.

6. Çocukların evde tek başına yangına yakalanması riskine karşı, ona yangın durumunda nereyi arayacağını, evinizin adresini öğretmelisiniz.

7. Çocuğunuza elbiselerinin tutuşması durumunda koşmadan durup yere yatıp dönmesini ve yüzünü alevlerden korumasını öğretin.

8. Çocuğunuza yangın sırasında sizin onu rahat bulabilmeniz için belirli yerlerde beklemesini öğretin.

9. Tava-tenceredeki kızgın yağın tutuşması durumunda üzerini kapakla kapatıp, oksijeni kesin ve ocağın altını kapatın.

10. Elektrik şalterini kapatmak yangının büyümesini engeller.


   

 
Bookmark and Share
FURKAN MÜHENDİSLİK 2023
www.furkanmuhendislik.com.tr | info@furkanmuhendislik.com.tr